• Η ιστορία
  • Γενικά
  • Σχετικάμε εμάς
  • Περί Σαπουνιού

τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Μπαζάκης και Πατούνης δύο οικογένειες από τους Καλαρρύτες, ένα ορεινό χωριό της Ηπείρου, εμπορεύονταν μάλλινες κάπες στη Γαλλία για τον εφοδιασμό του στρατού του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Με τα χρήματα που κέρδιζαν, αγόραζαν σαπούνι από τη Μασσαλία και το πουλούσαν στην Ελλάδα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθαν πώς φτιάχνεται το σαπούνι. Το 1850 ίδρυσαν τη δική τους σαπωνοποιία στη Ζάκυνθο με την επωνυμία «Σπύρος Μπαζάκης & Σία». Πρόκειται για την πρώτη ελληνική σαπωνοποιία σύμφωνα με τα διαθέσιμα αρχεία

Το σαπούνι τους σύντομα έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και η σαπωνοποιία γνώρισε μεγάλη άνθηση. Το 1891, στο απόγειο της λειτουργίας της, η επιχείρηση επεκτάθηκε, κτίζοντας ένα δεύτερο σαπωνοποιείο στην Κέρκυρα. Τη δεκαετία του 1930, οι δύο οικογένειες χώρισαν. Η οικογένεια Μπαζάκη έμεινε στη Ζάκυνθο, φτιάχνοντας σαπούνι μέχρι τη δεκαετία του 1970. Η οικογένεια Πατούνη εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα να παράγει παραδοσιακό σαπούνι στο αρχικό σαπωνοποιείο του 1891.

Τη δεκαετία του 1940 ό Σπύρος Πατούνης μέλος της 4ης γενεάς της οικογένειας, έχοντας σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δημιούργησε χημικό εργαστήριο για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της σαπωνοποιίας. Έκτοτε η εταιρεία εφαρμόζει επιστημονική προσέγγιση στην παραδοσιακή πρακτική της.

Για την παραγωγή του σαπουνιού μας χρησιμοποιούμε μόνο τις βασικές πρώτες ύλες της παραδοσιακής σαπωνοποιίας, χωρίς πρόσθετα: φυσικά λάδια, καυστική σόδα, θαλασσινό αλάτι και νερό.

Παραδοσιακά, αυτό το είδος σαπουνιού κάλυπτε όλες τις ανάγκες καθαριότητας. Εξάλλου αναγνωρίζονταν ανέκαθεν οι αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες του και έβρισκε πολλές ιατροφαρμακευτικές εφαρμογές όπως: ανακούφιση δερματίτιδας, έλεγχος ακμής, πρόληψη των κατακλίσεων, αποκατάσταση του δέρματος μετά την αφαίρεση γύψου, τοπικός καθαρισμός για την λήψη δείγματος στις μικροβιολογικές εξετάσεις ούρων , καθαρισμός τεχνιτών οδοντοστοιχιών κ.α.

Η πλήρης σειρά σαπουνιών μας είναι κατάλληλη για Vegans
Olive oil soap

Μια οικογενειακή επιχείρηση στην Κέρκυρα, που παράγει αγνό παραδοσιακό σαπούνι από προϊόντα ελιάς τοπικής παραγωγής

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι οι πατροπαράδοτες συνταγές και τεχνικές που χρησιμοποιούμε και οι οποίες έχουν περάσει από πατέρα σε γιο για πέντε συνεχείς γενεές. Το σαπούνι μας έχει δοκιμαστεί και εκτιμηθεί από την τοπική αγορά για πάνω από έναν αιώνα, γεγονός που αποτελεί εγγύηση ποιότητας.

Σήμερα, η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για φιλικά προς το δέρμα προϊόντα καθαρισμού, μας έχει δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις πωλήσεις μας στη διεθνή αγορά.

Το σαπωνοποιείο μας, το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1891 διατηρώντας τον παραδοσιακό εξοπλισμό του, αποτελεί ζωντανή μνήμη μιας σημαντικής τοπικής παράδοσης. Γι’ αυτό, τα τελευταία χρόνια ο χώρος αποτελεί αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης ενώ προσελκύει επισκέπτες τόσο τουριστικού όσο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Το 2008 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού.

To 2017 η παραδοσιακή λειτουργία της σαπωνοποιίας εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στους Καταλόγους που προβλέπονται στη σχετική σύμβαση της UNESCO.

 

Σαπούνι είναι η χημική ένωση που προκύπτει όταν λάδι ή λίπος αντιδράσει με βάση (συνήθως καυστική σόδα).

Κατά τη σύγχρονη ιστορία στις ανεπτυγμένες κοινωνίες το σαπούνι αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης για την υγιεινή και την καθαριότητα. Χρησιμοποιούνταν επίσης στην ιατρική και τη φαρμακολογία, λόγω των επουλωτικών και αντισηπτικών ιδιοτήτων του. Η ποιότητα του σαπουνιού εξαρτιόνταν από την ικανότητα του σαπωνοποιού, και από την καταλληλότητα των λιπαρών. Τα σαπούνια από λάδι ελιάς είχαν υψηλή εκτίμηση και ήταν περιζήτητα. Γι ‘αυτό οι πρώτες σαπωνοποιίες αναπτύχθηκαν γύρω από τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου.

Τα συνθετικά απορρυπαντικά, (σκόνες καθαρισμού, σαμπουάν, υγρό σαπούνι κλπ), αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, γιατί καθώς ήταν πρακτικά στη χρήση κέρδιζαν τις εντυπώσεις ενώ παράλληλα ήταν φθηνότερα και πιο εύκολα στην παραγωγή τους. Αναπόφευκτα, το παραδοσιακό σαπούνι παραμερίστηκε.

Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας είχε αγνοηθεί: οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον που μακροπρόθεσμα θα εμφανίζονταν λόγω της χρήσης των νέων χημικών συστατικών. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες είναι επιβλαβείς και οι καταναλωτές όλο και περισσότερο αναζητούν αγνά, φυσικά προϊόντα καθαρισμού. Σ’ αυτήν την ανάγκη, η παραδοσιακή σαπωνοποιία είναι σε θέση να ανταποκριθεί προσφέροντας αγνό σαπούνι από φυσικά λάδια. Είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό είναι το πιο κατάλληλο καθαριστικό για το δέρμα, καθώς απελευθερώνει τους πόρους του δέρματος απομακρύνοντας αποτελεσματικά τη βρωμιά, τα λιπαρά κατάλοιπα και τα νεκρά κύτταρα.